etusivulle

LämpöperustusYritys

Palaute

Ajankohtaista

Linkkejä

Markkinoilla on ollut useita tapoja suunnitella ja rakentaa pientalon lämmitys. Viime vuosina suosituimmaksi on noussut talon lämmittäminen lattialämmityksellä. Uusista omakotitaloista jo valtaosan lämmönjako toteutetaan lattioiden kautta. Nyt suurimpana uutuutena on lattioiden lämmittäminen takan kuumalla ilmalla ilman veden mukanaan tuomia riskejä.


Legalett-lämmitysjärjestelmä ennen kantavan betonilaatan valua.
Järjestelmä hyödyntää Ruotsissa yli neljännesvuosisadan ajan käytettyä Legalett-perustus- ja lämmitysmenetelmää. Legalett-perustusjärjestelmä on markkinoiden ainoa lattialämmitysratkaisuihin vartavasten suunniteltu ja optimoitu perustusjärjestelmä, jolla voidaan rakentaa omakotitalolle energiaa säästävä perustus. Legalett lattialämmitysjärjestelmää käytetään useissa maissa ja siitä on kokemuksia jo miljoonista lattianeliöistä. Alueilla, jossa sitä on jo ehditty käyttää laajemmin, sitä pidetään turvallisimpana tapana rakentaa omakotitalon perustus. Syynä ovat mm. kosteus- ja radonturvallisuus. Pirkanmaalla Legalett-perustus on vielä tuntematon, mutta esimerkiksi pääkaupunkiseudulla sitä käytetään jo laajalti. Muun muassa NCC on valinnut sen ideakotien perustusratkaisuksi.

Lämmönjakolaatikko ennen asennusta. Alimpiin reikiin asennetaan lämpöä lattiaan siirtävät putket ja ylempiin reikiin paluuilmaputket.

Lämpö siirretään kuumalla ilmalla

Patentoidussa Legalett-ilmalämmityksessa kiertää kuuma ilma suljetussa putkistossa siten, ettei se ole yhteydessä huoneilmaan. Koska ilman lämpökapasiteetti on pienempi kuin veden, järjestelmässä käytetään ranteen vahvuisia muoviputkia. Betonin kuivuttua lattialaatan sisään jää kanavisto, jonka elinikä on yhtä pitkä kuin lattialaatankin. Tällä tavalla saadaan ”ikuinen” lämmönjakojärjestelmä, joka ei vahingoitu vaikka sen läpi myöhemminkin porattaisiin reikiä kiinnityksiä varten.


Lämmönjakolaatikko avattuna työmaa-aikana. Lämmönjakolaatikossa näkyy isompi putki josta takalta tuleva kuuma ilma tulee lämmönjakolaatikkoon.
Lattia lämmitetään Legalettin kehittämillä lämmönjakolaatikoilla, jotka on upotettu lattiavalun sisään. Näin ne eivät vie tilaa asumiselta. Näitä laatikoita tarvitaan normaalin kokoisessa omakotitalossa 2-4 kpl. Huonetermostaatit ohjaavat lämmönjakolaatikoissa olevia ilmalämmittimiä sekä niiden sisällä olevia ilmapuhaltimia, jotka kierrättävät kuumaa ilmaa lattiassa. Ilma voidaan lämmittää sähköllä tai lämmönvaihtimilla, jolloin käytössä ovat kaikki lämmöntuottovaihtoehdot. Lisätietoa ilmakiertoisesta lattialämmityksestä.

Fondis -takkasydämen iso hissiluukullinen takkapesä mahdollistaa jopa 66 cm pitkien halkojen polttamisen. Suureen palopesään mahtuu reilu määrä puita, jolloin paloaika voi olla jopa puoli vuorokautta.

Takan lämpö

Nykyisin lähes kaikkiin omakotitaloihin rakennetaan takka. Mikäli Legalett-järjestelmään on kytketty takka, takan lämmön noustessa riittävästi lämmönjakolaatikoiden lämmitysyksiköt kytkeytyvät pois ja takan lämpö siirtyy takalta ilmaputkea pitkin lämmönjakolaatikoille. Takalta tuleva ilma voi olla yli 100-asteista, mutta lämmönjakolaatikoissa se sekoittuu lattioista takaisin palaavaan ilmaan jäähtyen sopivan lämpöiseksi. Ilma puhalletaan lattioiden alla olevaan putkistoon, jolloin se kuljettaa takan lämmityenergiaa joka puolelle taloa. Tällä tavalla voidaan takan energia varata 1-2 tonnin painoisen takan asemesta lattialaatan massaan, joka 150 m2 Legalett-perustuksessa on tyypillisesti n. 60 tonnia. Takassa voidaan näin ollen polttaa tarvittaessa useampia pesällisiä puita päivässä kuin perinteisissä ratkaisuissa. Samalla takasta voidaan ottaa huomattavasti suurempia tehoja.


Takkasydän asennusvaiheessa.

Takkasydän

Perinteinen kivirakenteinen varaava takka ei kestä useiden pesällisten peräkkäistä polttamista ja tulen aiheuttamaa lämpöä. Siksi Legalett-putkistossa lämpöä siirtävän ilman lämmittämiseen soveltuu parhaiten metallista valmistettu takkasydän. Takkasydämen ulkopuolella on ilmatiivis kotelointi, jonka läpi lämmitettävä ilma kierretään suljettuna järjestelmänä. Parhaimmaksi takkasydämeksi on osoittautunut ranskalainen Fondis-takkasydän, joita myös toimitamme. Sen luovuttamasta lämmitysenergiasta saadaan valtaosa siirrettyä Legalett-putkiston kautta lattian lämmöksi.Sama takka viimesteltynä. Takan ulkomuoto on täysin asiakkaan valittavissa.

Ulkonäkö

Takkasydän voidaan verhoilla lähes millä tavalla tahansa. Yleisimmin sen ympärille muurataan kuori, joka voidaan pinnoittaa useille eri materiaaleilla, sillä sen lämpötila pysyy matalana. Yleisimmät takan pinnoitusmateriaalit ovat slammaus, kaakelointi, puhtaaksi muuraus, vuolukivi, jne. Samoin erilaiset muodot onnistuvat. Lopullisen ulkonäön valitsee aina asiakas. Mahdollisuudet ovat rajattomat.

Erikoistakat

Legalett lämmitykseen voidaan asentaa myös ilmalämpöpumpulla varustettu takka. Kun takkaa ei lämmitetä, kuumaa ilmaa tuotetaan ilmalämpöpumpulla. Tästä ilmalämpöpumppu-uutuudesta saadaan ensimmäiset käyttökokemukset tämän vuoden aikana


Hyödyt Legalett-takka -yhdistelmästä

Ilmakiertoisen lämmitysratkaisun kustannukset ovat keskimäärin vain noin 5 eur/m2 korkeammat kuin perinteisen vesikiertoisen lattialämmityksen. Kokonaisinvestointi jää kuitenkin edulliseksi, koska järjestelmä ei tarvitse välttämättä erillistä teknistä tilaa. Perustuksen ja lämmitysputkiston asentaminen onnistuu pitkälle esivalmiiden osien takia nopeasti ja aikaa säästäen - myös omatoimirakentajilta. Lämmityksessä voidaan käyttää aina sopivimmaksi katsottua lämmöntuottomuotoa ja eri lämmöntuottomuotojen samanaikainen käyttö on mahdollista. Haluttaessa voidaan jopa koko talon energiatarve tuottaa ympäristöystävällisesti puilla. 160-200 mm vahvuinen betonilaatta pystyy varastoimaan ja luovuttamaan lämpöä, vaikka laattaa ei joka päivä lämmitettäisikään. Putkiston ikääntyessä ei ole pelkoa vuotovahingoista ja talon jälleenmyyntiarvo säilyy hyvänä. Lämmönjakoputkiston laskennallinen käyttöikä onkin sama kuin koko talon elinikä.